Qıda
Göyərçin yem növləri
Göyərçin yem növləri Göyərçin yetişdirməyə ilk dəfə 12 yaşımda başlamışdım. O dövrdə quşlarıma yem olaraq yalnız buğda verirdim. Başlanğıc illərimdə yazıq quşlarımın buğdadan başqa bir yem tanımadan ömürlərini keçirdilər. Bu hadisə bir insanın ömür boyu yalnız çörək yeməsi kimi bir şeydir. Buğda digər yemləri görə qismən daha ucuz olduğu üçün istehsalçılar tərəfindən çox seçilən yemlərin başında gəlməkdədir. Ancaq sağlam bir yemləmə də buğdanın yanında bir çox yem növünə də ehtiyac du
Toyuq alarkən diqqətli olun
Toyuq alarkən diqqətli olun Rayonların əksəriyətində ev quşları kütləvi şəkildə tələf olur. Əvvəlcə məlumat Qəbələdən gəlib. Bu rayonun Vəndam kəndində artıq yüzlərlə toyuq ölüb. Narahatedici məqam, həm də odur ki, ölü toyuqlar xəstəliklərin yayılmasının qarşısını almaq üçün nümayişkəranə sürətdə məhv edilmir. Füzuli rayonunda, konkret olaraq Yuxarı və Aşağı Kürdmahmudlu kəndlərində də eyni vəziyyətdir. Toyuqların tələfatı dayanmır, amma bu rayonda ölü toyuqları digər rayonlarda olduğu kimi qazıb basdırmırlar. Rayon baytarları isə ev quşlarının kütləvi tələfatını təsdiq etmir.
Ev yeməkləri ilə bəslənilən heyvanlar xəstə olur
Ev yeməkləri ilə bəslənilən heyvanlar xəstə olur Bu gün Azərbaycan Avropa ölkələri ilə müqayisədə heyvan bəsləmək baxımından olduqca geridir. Azərbaycanda, ümumiyyətlə, əksəriyyət evdə heyvan bəsləməyi qəbul etmir. Belə ki, heyvanla bir evdə qalmaq, zaman-zaman eyni divanı, eyni əşyaları paylaşmaq, hətta bir masada qidalanmaq çoxumuz üçün xəstəlik mənbəyi sayılır. Lakin bu halı normal qarşılayanlar da var. Mehriban Ağayevanın sözlərinə görə, evdə heyvan saxlamaq yaxşıdır, lakin valideynləri buna imkan vermir. Belə olan halda heyvandan insana xəstəliklərin keçməsi də normaldır, çünki heyvan vaxt
Qidanın arxasındakı Həqiqət
Qidanın arxasındakı Həqiqət Müəllif: Hui-Ming Toh bacı, Oukland, Yeni Zelandiya (İngiliscədə orijinal) Siz heç olubmu ki, soyuducunuzu açasınız, oradan iyirmi boşqab yemək çıxarasınız, onları zibil qabına tullayasanız və onlardan yalnız bir boşqab yeməyi yeyəsiniz? Bəs əlli beş kvadrat metr meşə ərazisində iki min beş yüz qallon su anbarı yaratmaq olarmı? Əlbəttə, bu, mümkünsüz bir şeydir. Sadəcə yarım kiloqram ət yemək buna səbəb ola bilər. Ət yemək bizim resurslarımızın qeyri-səmərəli istifadəsinə və dağıdılmasına gətirib çıxarır, geniş miqyaslı heyvan iztirabına səbəb olur və bizim sağlamlığımıza böyük ziyan
Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri
Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri Burada Siz mal, maral əti, dana əti və konservləşdirilmiş ətlərdə nə qədər protein, yağ və karbohidratlar olduğuna dair mə'lumat verən cədvələ baxa bilərsiniz. Ət yüksək keyfiyyətli protein, dəmir, fosfor, kükürd, maqnezium kimi minerallar və PP, B2 və B1. vitaminlərinin əsas mənbəyidir. Yağsız ətlər protein pəhrizin əsasını təşkil edir. Halbuki ətin tərkibində qan plazmasında xolesterin səviyyəsini qaldıran və tac damarlar xəstəliyinə aparıb çıxardan doymuş yağ turşuları var. Ətlərin kalori dəyəri Məhsul Miqdar Enerji (kiloka
Qida
Qida Qida və ya qida məhsulları orqanizmin ətraf mühitdən əldə etdiyi üzvi və qeyri-üzvi maddələr yığımıdır. Qidalar çox sadə kimyəvi maddələrdən mürəkkəb üzvi birləşmələrə qədər geniş miqyasda dəyişir. İnsanın hər gün yeyib-içdiyi qidalar çox müxtəlifdir. Onlar orqanizmi lazımi qədər zülallar, yağlar, karbohidratlar, mineral maddələr, vitaminlər və adi su ilə təmin etməlidir. Üzvi maddələr Zülallar Ən çox zülal toyuq yumurtasının ağındadır. Lakin pendir və kəsmik də, xalis zülaldan ibarətdir. Zülal ətdə və balıqda da çoxdur. Bir parça xəmir göt
Balıq və tərəvəz ürək xəstəlikləri riskini azaldır
Balıq və tərəvəz ürək xəstəlikləri riskini azaldır Tədqiqatçılar 5 il ərzində ürək xəstəliyindən əziyyət çəkən 31.546 insanın qidalanma prosesini və 2 cür diabet xəstəliyi üzrə problem yaşayan və ya insult keçirən kəslərin həyatını izləyiblər. Onlar müəyyən ediblər ki, balıq və tərəvəz pəhrizinə əməl edənlərin insult və infarkta 2-ci dəfə tutulma riski aşağı olur. Balığın insan orqanizminə xeyri çoxdur. Belə ki, "Archives of Neurology" tibb jurnalının may ayındakı nömrəsində dərc edilən bir tədqiqata görə çox balıq yeyən insanlar qocalan zaman digərlərinə nisbətən daha cox yaddaşa malik olurlar. Tədqiqatla